Architektura 21szego wieku : Taiyuan Southern Station West Plaza / AS. Studio architektury

Dzięki uprzejmości AS.
Architecture Studio Usytuowany w strategicznej lokalizacji dla rozwoju miasta Taiyuan w Chinach, projekt Southern Station West Plaza tworzy ważne centrum usług dla mieszkańców miasta.
Zaprojektowany przez AS.
Architektura Studio, projekt stanowi pierwszy efekt wizualny, jaki miasto oferuje odwiedzającym zstępującym na stacji południowej, uzyskując w ten sposób ważną wartość komunikacyjną i funkcjonalną.
Z tego powodu projekt stanowi prawdziwy punkt orientacyjny, wyróżniający się z otaczającego środowiska miejskiego, wzbogacając go i integrując w tym samym czasie.
Więcej zdjęć i architektów.
opis po przerwie.
Kompozycja architektoniczna podzielona jest na dwie grupy siedmiu prostych półprzezroczystych bloków o różnych rozmiarach, na których znajdują się główne funkcje, zestawione w zmiennych proporcjach wokół dwóch wewnętrznych dziedzińców i połączone systemem zmiennych, czerwonych brył, łączących przestrzenie łączące i funkcje publiczne.
Dwie części kompleksu (biura mieszkaniowe, centrum handlowe, dwa hotele i przestrzeń wystawowa) wychodzą na duży park miejski, który stoi na stacji na głównej osi, i są połączone na poziomie podziemnym szerokim centrum handlowym, które służy również jako połączenie z siecią kolejową i siecią metra.
Dzięki uprzejmości AS.
Studio architektoniczne System elewacji klocków składa się z wewnętrznej szklanej ściany osłonowej i zewnętrznej powłoki utworzonej z dwóch warstw kabli ze stali nierdzewnej, przeplecionych i otwartych jako namiot, aby zrobić miejsce na otwory, tworząc cenną tkaninę, która reaguje na światło, z wieloma różne efekty jasności i różne stopnie przezroczystości.
Liniowa tekstura jest przerywana przez systemy mocowania kabli, które same są wykonane ze stali nierdzewnej, pracując zarówno jako elementy funkcjonalne, jak i estetyczne, takie jak nuty na pięciolinii w kompozycji muzycznej.
Dzięki uprzejmości AS.
Studio architektury Ze względu na dużą reaktywność na światło wybranego materiału, w ciągu dnia warunki świetlne w naturalny sposób będą powodowały różne stopnie jasności i przezroczystości obwiedni, podczas gdy w nocy interakcja między różnymi scenariuszami z systemu iluminacji fasada i światło z wnętrza budynku stworzy jeszcze więcej efektów i wyrafinowanych zmian.
Czerwone tomy w szkle z nadrukiem z sitodruku będą chromatycznym kontrapunktem kompozycji architektonicznej, bardziej nasyconej w ciągu dnia, bardziej przejrzystej i jasnej w nocy.
Dzięki uprzejmości AS.
Architektura Studio Architekci: AS.
Architektura Studio Lokalizacja: Taiyuan, prowincja Shanxi, Chiny Inżynier budowy: Pekin Urban Engineering Design and Research Institute Co., Ltd Miejscowy Instytut Projektowania: Pekin Urban Engineering Design and Research Institute Co., Ltd Klient: Taiyuan High-speed railway investment Co., Z oo Powierzchnia budowy: 256,091 m2 Maksymalna wysokość: 32,95 m.
Linia czasu projektu: 2011.
Konkurs na projekt; 2011.
Schematyczne i rozwojowe fazy projektowe; 2012.
Budowa pierwszej fazy; 2013.
Budowa drugiej fazy (oszacowanie)
[więcej w: wilgotność względna powietrza, granit cena za m2, bufor co ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: bufor co granit cena za m2 wilgotność względna powietrza