Architektura i nowoczesne budownictwo – Lugton Brae House / Falconer + Jones z Andrew Brownem

Dzięki Falconer + Jones Falconer + Jones z Edynburga podzielił się z nami swoim projektem Lugton Brae House, zaprojektowanym wspólnie z Andrew Brownem.
Jest to mały dom rodzinny, który zostanie wybudowany w ogrodzie na tyłach istniejącego domu (należącego do klientów).
Po przerwie możesz zobaczyć więcej zdjęć i opis architekta.
Klient podszedł do nas i poprosił o zbadanie możliwości zbudowania nowego, mniejszego domu dla siebie w dużym ogrodzie na tyły ich domu.
Obecnie mieszkają w dużym domu rodzinnym z wieloma sypialniami, jednak teraz, gdy wszystkie dzieci dorastały i się wyprowadzały, chcą zmniejszyć swój zakład o znacznie mniejszą i łatwiejszą do utrzymania nieruchomość.
Dzięki uprzejmości Falconer + Jones Jest to propozycja dla liniowego planu jednopiętrowego mieszkania składającego się z dwóch sypialni, gabinetu, kuchni / jadalni i salonu.
Ogólna powierzchnia budynku powinna być stosunkowo niewielka w porównaniu do dużej części budynków w tej miejscowości.
Dzięki uprzejmości Falconer + Jones Silne poczucie otwartej przestrzeni zostanie osiągnięte w budynku dzięki zastosowaniu otwartego planu dla kuchni / jadalni i części mieszkalnej, a także dzięki silnym połączeniom z ogrodem krajobrazowym, dostępnym w różnych punktach w całym budynku.
budynek.
Nowe mieszkania o niskiej wysokości i bezproblemowa integracja z istniejącymi ścianami witryny pozwalają w jak największym stopniu zredukować efekt wizualny.
zarówno z poziomu ulicy, jak iz wnętrza istniejącego budynku i ziemi.
Chociaż nowy budynek ma jeden aspekt (skierowany całkowicie na południowy wschód), projekt wykorzystuje oświetlenie dachowe wzdłuż całej ściany północnej, aby światło docierało do całej głębokości planu budynków.
Dzięki uprzejmości Falconer + Jones Istniejąca architektura otaczających obszarów jest niezwykle zróżnicowana.
Jedną z cech, które zauważyliśmy, były przykłady mniejszych budynków wyglądających jak satelity lub drugorzędne w stosunku do większych mieszkań (np.
Ustawienie domu i stabilnego bloku).
Naszym celem jest powtórzenie tej typologii.
stworzenie nowego, mniejszego mieszkania, które bezpośrednio, poprzez wykorzystanie wspólnych materiałów, odniesie się do istniejącego większego domu.
Zaproponowano metodę konstrukcji drewnianej, która pozwala na stosunkowo krótki okres budowy, aby zminimalizować potencjalne zakłócenia dla sąsiadów.
Poza ramą drewnianą proponowane materiały mają w jak największym stopniu odnosić się do istniejącego zabudowanego środowiska.
Ściany działowe będą budowane przy użyciu ponownie ponumerowanego piaskowca dopasowującego (tak blisko, jak to możliwe) kamienia używanego w istniejących ścianach budynków i lokalnej architekturze.
Płytki dach o jednolitym skosie powinien zostać wykończony w ponownie zaaplikowanych dachówkach łupkowych, ponownie dopasowując (tak ściśle jak to możliwe) istniejący budynek i lokalną architekturę.
Odsłonięta rama drewniana i duże powierzchnie przeszklenia powinny być wykończeniem mieszkania na elewacji, natychmiast zwracając się do nowego ogrodu.
Dzięki uprzejmości Falconer + Jones Ostatecznym celem tej propozycji jest stworzenie takiego małego mieszkania.
choć pozostały bardzo dyskretne zarówno z ulicy, jak i istniejącego domu.
tworzy wyjątkowo otwarty i jasny budynek, który zapewnia swoim mieszkańcom bardzo przyjemny i prywatny dom.
plan
[podobne: gabloty muzealne, pompy lakiernicze, węże do piaskowania ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Artykuł dotyczy tematów: gabloty muzealne pompy lakiernicze węże do piaskowania